Semaver, altındaki kömür veya elektrikli rezistansla suyu ısıtıp üstteki demlikte çayı demleyen geleneksel takımdır. Bakır gövde ısıyı uzun süre tuttuğu için çay saatlerce sıcak kalır. İkili çaydanlık takımlarında alttaki büyük gövde su, üstteki küçük demlik çay içindir; ikisi de içten kalaylıdır.
Atölyede semaver gövdesi tek parça çekilir, musluk yuvası ve baca ayrı birleştirilir. Birleşim yerlerinde gümüş kaynak kullanılır, kurşunlu lehim kullanılmaz. Bu detay ürün başlığında yazmaz ama her semaverde aynıdır.
Ev kullanımı için 1,5-3 litre yeterlidir; 3 litre yaklaşık 20-25 ince belli bardak çay demler. Kalabalık aile ve misafir için 5 litre, kafe, restoran ve düğün gibi toplu kullanımda 7-10 litre tercih edilir. Ölçü alttaki su haznesinin hacmidir, demlik ayrıdır.
Demlik hacmi genelde ana gövdenin beşte biri kadar olur. 5 litrelik bir semaverin demliği yaklaşık 1 litre alır, bu da 12-15 bardaklık koyu dem demektir.
Demliğe her bardak için bir tatlı kaşığı çay konur; altı bardaklık dem altı kaşık ister. Su kaynadıktan sonra demliğe dökülür, demlik gövdenin üstüne oturtulur ve 12-15 dakika bekletilir. Bakır demlik ısıyı tuttuğu için bu süre cam demlikte olduğundan kısadır, fazla beklerse çay acılaşır.
Bardağa önce dem, sonra su konur. İnce belli bardakta üçte bir dem ve üçte iki su iyi bir başlangıçtır, koyu içenler yarı yarıya gider. Musluğu bardağın dibine yakın tutmak çayın havayla temasını azaltır, rengi bulanmaz.
Musluklu semaverlerde conta zamanla sertleşir, yılda bir değiştirilmesi sızıntıyı önler. Kireç birikirse su ve sirke karışımı gece boyu bekletilip sabah durulanır; kireç sökücü kimyasallar kalayı yer. Hazneyi boş çalıştırmayın, elektriklide rezistans yanar, kömürlüde kalay bozulur.
Bulaşık makinesinde yıkanmaz, dış yüzey elde silinip kurulanır. Uzun süre kullanılmayacaksa hazne tamamen boşaltılır ve kapak açık bırakılır; kapalı kalan nem içeride koyu iz yapar. Kahramanmaraş'tan gönderdiğimiz semaverler musluk, conta ve demlik takılı gelir, kutudan çıkar çıkmaz kullanılır.